Kök çakra ya da orijinal dilindeki adıyla Muladhara Çakra, insanın evrensel yaşam enerjisinin bedenine taşınmasını sağlayan yedi temel enerji noktasından birincisidir.

Kök çakra, evrensel yaşam enerjisini düzgün ve dengeli bir şekilde bedenimize taşıdığında, kök çakramız ile gelen birçok olumlu özellikle yükleniriz, aynı şekilde bu çakramız bloke olduğunda bunun eksikliğini bedenimizde hisseder, olumsuz etkilerini yaşamaya başlayabiliriz.

Kök Çakranın Özellikleri

Kök çakra, insan bedenindeki enerji noktalarından birincisidir ve konum olarak kuyruksokumu diye tabir edebileceğimiz bölgede, koksiks üzerinde yer alır.

Rengi: Kırmızı ve tonları

Elementi: Toprak

His: Koku Alma

Notası: Do

Kök çakra, başlangıcı simgeler. Her şeyin doğduğu ve başladığı noktadır kök çakra ve sembolü dört yapraklı bir lotus çiçeğidir. Saflığın, kutsallığın ve sonsuz maneviyatın sembolüdür ve rengi kırmızıdır.

İnsanın ruhani evrimi kök çakra ile başlar. Doğu felsefesinde kundalinin merkezi olarak nitelendirilen kök çakra, fiziksel varoluşun ve ruhani evrimin başlangıcıdır.  Değişmek, yenilenmek ve başlamak için gerekli olan gücü bize veren çakradır.

Dengeli Bir Kök Çakranın Etkileri

  • Yaşama, kendimize ve inandığımız değerlere karşı yüksek güven
  • Yeniden doğuşu ya da değişimi başlatabilmek potansiyeli
  • Sorunlarla başa çıkarken, sakin ve yapıcı bir zihinle hareket edebilme becerisi
  • Ruhani ve dünyevi evrene sağlam köklerle tutunabilme ve özgüven
  • Yaşam seviyesinin üst düzeye çıkarılabilmesi için gerekli hareket kabiliyeti

Bloke Olmuş Bir Köke Çakranın Etkileri

  • Güven eksikliği ve aşırı temkinli davranışlar
  • Yeni adımlara, başlangıçlara ve değişimlere dair takık bir korku hissi
  • Yaşamı beğenmeme ve anlamsız hissetme
  • Sorunlarla başa çıkarken, sabırsız ve sinirli yaklaşımlar
  • Yaşam amacını yitirme ve her şeyi anlamsız bulma
  • Atalet ve yoğun durağanlık

Kök Çakra Neden Kapanır?

Çakralarımız yoğun negatif enerjilerden etkilenir ve zaman zaman bloke olabilir. Çakramız tamamen ve uzun süreli kapanabileceği, bloke olabileceği gibi, zayıf titreşimle yarım şekilde çalışmaya devam ediyor olabilir. Her iki durumda da çakraların olumlu etkileri azalır ve bedenimiz önemli bir korumadan mahrum kalır.

Kök çakranın kapanmasına sebep olan negatif enerjileri, basit streslerden kaynaklanabileceği gibi önemli sorunlardan kaynaklanabilir. Gündelik yaşamımızda sürekli olarak negatif ve pozitif enerjilerin etkisi altındayız, gülen bir bebek anlık bir mutluluk ve pozitif enerji sağlarken, trafik sebebiyle yaşadığımız gerginlikler negatif etkiler yaratır.

Evrensel yaşam enerjisini düzenli alan bir çakra, negatif etkilere karşı koruyucu bir duvar görevi görmektedir ancak stres, nazar, göz, dedikodu, maddi ve manevi zorluklar ve çevremizden aldığımız diğer tüm negatifler kök çakramızın kapanmasına sebep olabilir.